3D planlagt hybrid byggeri opnårhelt nye design muligheder.
Når træ bliver smukt planlagt

CLT står for Cross Laminated Timber, som på dansk kan oversættes til krydslamineret træ, men det kaldes også ofte massivtræ. Dette materiale består af flere lag træ (typisk 3, 5, 7 eller flere), der ligger oven på hinanden i vinkelrette lag. Lagene er limet sammen, hvilket skaber massivtræselementer med høj stivhed, styrke og dimensionsstabilitet. CLT er meget miljøvenligt, da det er fremstillet af træ, et fornybart materiale. Sammenlignet med alternative byggematerialer som stål og beton, er CLT langt mere fordelagtigt med hensyn til CO2-udledning. 

BauBuche(R) er lamineret tømmer / limtræ lavet af bøg. Den nye type limtræ kommer fra den tyske producent Pollmeier og produceres i en helt ny og meget økonomisk proces, hvor skrællede finérlag med en tykkelse på 3mm. bliver til paral- eller tværlaminerede plader. De store plader omdannes efterfølgende til bjælker, plader, paneler eller gulvelementer. BauBuche(R) giver et meget slankt og elegant design sammenlignet med eksempelvis almindelig limtræ i gran. Det skyldes, at denne trætype har større styrkeegenskaber, og som bonus har BauBuche en flot overflade. Derudover fremstår træet meget knastrent.

LVL (Laminated Veneer Lumber), ofte omtalt som Kerto, er et produktnavn fra firmaet Metsä Wood. Bjælkerne er fremstillet ved at laminere finér, hvor alle lag er sammenlimet i bjælkens længderetning. Denne konstruktion gør LVL-bjælkerne ideelle som bjælkespær i både almindelige bygninger og mere statisk krævende konstruktioner. LVL-bjælker er godkendt som konstruktionstræ og er kendt for deres formstabilitet, hvilket betyder mindre nedbøjning og mulighed for længere spænd. Standardmæssigt er disse bjælker lige, men de kan også tilpasses med specialudskæringer og former efter behov. Kertos lave vægt giver store fordele ved reparationer og renoveringer. Montage og installation af Kerto-bjælker kan udføres af montører uden behov for tungt løfteudstyr, selv i trange områder. LVL-bjælker er også velegnede til hybridkonstruktioner.. LVL er særdeles velegnet til tagkonstruktioner og etagedæk på grund af sin evne til at spænde over store afstande, sin retningsstabilitet og lave egenvægt.

Hybridkonstruktioner handler om at kombinere de mest egnede materialer til det enkelte byggeprojekt for at optimere både bæredygtighed og funktionalitet.  Bæredygtigt byggeri er ikke nødvendigvis 100% træbyggeri. Ved at bruge træ, beton og stål i kombination kan vi opnå robuste, økonomisk og miljøvenlige bygninger.

Træ er et fremragende materiale til at reducere klimabelastningen med op til  60 procent. Træ er fornybart, har en lav CO2-udledning og er ideelt til isolering. Dog er træ mindre brandresistent og kan være modtageligt for skadedyr og fugtskader, hvilket kræver omhyggelig planlægning og behandling.

Beton er stærkt, holdbart og har fremragende brandmodstand. Det er ideelt til fundamenter, vægge og gulve, hvor stor styrke er påkrævet. Beton er dog tungt og har en høj CO2-udledning under produktion. Ved at kombinere beton med træ kan vi udnytte træets lave vægt og miljøvenlighed sammen med betonens styrke og holdbarhed.

Stål er utroligt stærkt, fleksibelt og genanvendeligt. Det er perfekt til konstruktioner, der kræver store spændvidder og høj bæreevne. Ulempen ved stål er dets høje energiforbrug under produktion og risikoen for korrosion, hvilket kan medføre vedligeholdelsesomkostninger. Stål kan bruges sammen med træ og beton for at skabe lette, men stærke konstruktioner.

Fordelene ved hybridkonstruktioner inkluderer en optimeret materialeanvendelse, hvor vi udnytter de enkelte materialers styrker og reducerer deres svagheder. Det muliggør øget bæredygtighed ved at integrere mere træ i byggeriet, Hybridkonstruktioner kan forbedre bygningernes styrke, holdbarhed og energieffektivitet ved at bruge materialer dér, hvor de fungerer bedst.

Ulemperne ved hybridkonstruktioner omfatter kompleksiteten i planlægningen, da forskellige materialer skal koordineres for at sikre, at de fungerer godt sammen. Her kommer 3D udførelses- og statisk analyse ind i billedet.  Konstruktionskompleksiteten kan øge byggeprocessens vanskeligheder og kræve specialiseret viden. Selvom hybridkonstruktioner kan være omkostningseffektive på lang sigt, kan de initiale omkostninger være højere på grund af behovet for forskellige materialer og specialiserede arbejdere.

Med den rette viden, erfaring og planlægning kan hybridkonstruktioner være en fremragende løsning for bæredygtigt, funktionelt og økonomisk byggeri. Ved at kombinere træ, beton og stål på en intelligent måde kan vi skabe bygninger, der opfylder både nutidens og fremtidens krav til miljø, kvalitet og økonomi. Ved transformation af ældre bygninger er det jo det samme vi gør. !